Aktualności
Mazowieckie Święto Chleba i Sera
2019.09.16 14:50 , aktualizacja: 2019.09.16 15:56
Autor: Agnieszka Pazio (OR), Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
- fot. Agnieszka Pazio
- fot. Mirosław Skrętowski
- fot. Agnieszka Pazio
- fot. Agnieszka Pazio
- fot. Agnieszka Pazio
- fot. Agnieszka Pazio
Pszenne, żytnie, z dodatkiem drożdży czy zakwasu, a najlepiej z masłem lub dodatkowo z serem – taki wariant wybierali węgrowianie degustując mazowiecki chleb podczas Mazowieckiego Święta Chleba i Sera w Węgrowie.
– Węgrowskie święto to prawdziwa uczta smaków i pokazanie, jakie mamy bogate dziedzictwo kulinarne na naszym pięknym Mazowszu. To przede wszystkim czas dla rodzin na wspólny relaks i wiele różnorodnych atrakcji. Dzięki takim spotkaniom nasze województwo rozwija się społecznie – podkreśliła członek zarządu Elżbieta Lanc.
Chleb i ser w wydaniu głównym
Podczas 21. edycji wydarzenia na węgrowskim rynku stoiska uginały się pod ciężarem regionalnych produktów. Nie zabrakło lokalnych wyrobów przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich z powiatu węgrowskiego. Prym wiodły pierogi, domowe kiełbasy, ryby wędzone, miody, kwas chlebowy i sękacze. Powodzeniem cieszyły się też stoiska ze zdrową żywnością.
Atrakcji nie było końca
Dużym zainteresowaniem cieszył się jarmark rękodzieła, gdzie można było podziwiać sztukę twórców ludowych oraz samemu spróbować swoich sił m.in. w wykonaniu kwiatów z drewna. Przygotowano również strefę dla miłośników dwóch kółek, zadbano też o atrakcje dla najmłodszych. O tym, jak pozyskać fundusze unijne na własny biznes można było dowiedzieć się na stoisku Mazowieckiej Jednostki Wdrażania Programów Unijnych. Strefę doradztwa mieli też rolnicy. Mieszkańcy mogli skorzystać również z porad dietetyka oraz poznać zasady zdrowego odżywiania. Muzyczną atrakcją był koncert „Kapeli Czerniakowskiej” oraz zespołu ,,Piękni i Młodzi”.
Konkursy
Bogaty program wydarzenia nie mógł się obyć bez konkursów. W kategorii ,,Najsmaczniejszy Chleb’’ zwyciężyła Szkoła Podstawowa z Górek-Grubaków. W kategorii ,,Najpiękniejszy Wieniec Dożynkowy’’ za wieniec tradycyjny pierwsze miejsce zdobyło Stowarzyszenie Rozwoju i Promocji Wsi Międzyleś, natomiast za wieniec w formie obcych tradycji ludowych – Koło Gospodyń Wiejskich z Brzozowa. Najsmaczniejszą potrawą z serem okazał się serniczek na zimno z żelką owocową wykonany przez mieszkankę Węgrowa Agatę Wielądek.
Liczba wyświetleń: 296
powrót