Aktualności
Uczniowie z Mazowsza specjalistami od ekologicznej żywności
2019.06.06 09:10 , aktualizacja: 2019.06.13 13:39
Autor: Biuro Prasowe, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
Co jest głównym składnikiem korzenia cykorii? Jak należy gotować warzywa bogate w karoten? Co oznacza produkt ze znakiem „Fairtrade”? W jaki sposób w rolnictwie ekologicznym zwalcza się szkodniki i chwasty? – m.in. na te pytania odpowiadali uczestnicy konkursu „Smak ekologicznej żywności” organizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Spośród wszystkich finalistów wyłoniono 6 laureatów.
Konkurs został zorganizowany już po raz szesnasty. Podczas rywalizacji uczniowie z Mazowsza musieli wykazać się wiedzą na temat ekologicznego rolnictwa i produktów z niego pochodzących. Do finału przystąpiło 98 uczniów z klas 4–8 szkół podstawowych oraz klas III gimnazjów z województwa mazowieckiego. Dzieci i młodzież zmierzyły się z testem składającym się z 30 pytań, w tym z 20 pytań jednokrotnego wyboru oraz 10 – wielokrotnego wyboru. Na udzielenie prawidłowych odpowiedzi uczestnicy mieli godzinę.
Wśród tegorocznych laureatów znaleźli się:
- w kategorii klas IV – VI szkół podstawowych (przyznano trzy I miejsca ex aequo):
I miejsce – Milena Krawczyk, Szkoła Podstawowa w Lesznie,
I miejsce – Oliwia Jackiewicz, Szkoła Podstawowa w Mińsku Mazowieckim,
I miejsce – Bartłomiej Laskowski, Szkoła Podstawowa w Gniewoszowie.
- w kategorii klas VII – VIII szkół podstawowych oraz klas III gimnazjów:
I miejsce – Weronika Bedyk, Szkoła Podstawowa w Drobinie,
II miejsce – Robert Walterski, Szkoła Podstawowa w Lesznie,
II miejsce – Aleksandra Nurkiewicz, Szkoła Podstawowa w Ostrowi Mazowieckiej.
Laureaci otrzymali atrakcyjne nagrody, m.in. telefony komórkowe i zegarki. Ponadto wszyscy uczestnicy konkursu wzięli udział w wycieczce na warszawskie Stare Miasto oraz do Parku Miniatur Województwa Mazowieckiego.
Liczba wyświetleń: 451
powrót