Aktualności

Największy sad Europy jest na Mazowszu

2019.05.09 16:15 , aktualizacja: 2021.06.09 09:16

Autor: oprac.na podst. zebr.mat., Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • widok z drona na gminę Błędów Gmina Błędów (powiat...
  • siedzą obok siebie marszałek Adam Struzik, radny województwa mazowieckiego Leszek Przybytniak Marszałek Adam Struzik i...
  • czerwone jabłko z napisem amela Jabłko marki „amela” to...
  • trzy osoby siedzą przy stole, w tle widoczna jest prezentacja na temt jabłek amela Wójt gminy Błędów Mirosław...
  • przemawia prezes koordynatora klastra Sławomir Rzeźnicki, obok siedzą sadownicy z powiatu grójeckiego O klastrze „Polska Natura”...
  • rzędy jabłonek w sadzie w powiecie grójeckim Produkcja jabłek, sad na...

Zdrowie, smak i jakość w jednym – te cechy posiada wyjątkowe jabłko marki „amela”. Produkowane jest zgodnie z innowacyjnym programem „zero pozostałości pestycydów” w ramach Klastra „Polska Natura” w gminie Błędów (pow. grójecki).

 

Sadownictwo w Błędowie w Krainie Sadów i Ogrodów jest podstawową i wiodącą gałęzią produkcji rolniczej o znaczeniu krajowym, a nawet światowym. Na terenie gminy działa Klaster rolniczy „Polska Natura”, którego ideą jest podniesienie konkurencyjności gospodarstw sadowniczych przez wyprodukowanie, a następnie sprzedaż owoców o unikalnej jakości. Dotyczy to jabłek (w przyszłości też innych owoców – borówki amerykańskiej i truskawki), produkowanych zgodnie z innowacyjnym programem opracowanym przez partnerów klastra i wdrożonych przez sadowników gminy Błędów.

 

Jabłka „amela” na zdrowie

To wyjątkowy produkt prosto z mazowieckiego sadu. Proekologiczne jabłka, produkowane od ubiegłego roku według technologii „zero pozostałości pestycydów”, są unikalne w Europie na rynku owoców i są sprzedawane pod marką „amela”. Wyjątkowy jest ich smak, aromat, wygląd, a przede wszystkim wartości zdrowotne, uzyskane dzięki innowacyjnej technologii, położeniu geograficznemu sadów oraz mistrzostwu polskich sadowników. Zawierają witaminy: C, A, B1, B2, B3, B6, E, K,  PP, kwas foliowy, ryboflawinę, tiaminę, niacynę oraz zasadowe sole mineralne, które działają odkwaszająco na organizm, co jest szczególnie ważne, gdy spożywa się dużo mięsa, tłuszczu, jaj i chleba przygotowanego na zakwasie.

Jabłka przechowywane są w nowoczesnych obiektach z kontrolowaną atmosferą, sortowane na liniach z wykorzystaniem najnowszych technologii oraz pakowane zgodnie z zapotrzebowaniem klienta. Każda partia towaru od chwili zbioru, aż do docelowego konsumenta jest oznakowana, co gwarantuje bezpieczeństwo na każdym etapie dotarcia do produkcji, konfekcji oraz dystrybucji.

Owoce zaprezentowane zostały na targach w Berlinie, Algierii, Egipcie, wysłane zostały również do Jordanii. We wszystkich tych miejscach jabłka cieszyły się dużym zainteresowaniem oraz bardzo pozytywnym odzewem ze strony klienta. Klaster przygotowuje się również do wysłania „ameli” do Madrytu we współpracy ze Związkiem Sadowników RP.

 

Klaster „Polska Natura”

Powstał w 2016 r. Jest organizacją społeczno-gospodarczą działającą na obszarze południowego Mazowsza. Jego misją jest m.in. zrównoważony rozwój gospodarczy i społeczny oraz ochrona środowiska naturalnego regionu. Zaś głównym celem produkcja i sprzedaż owoców i warzyw wysokiej jakości przy ograniczaniu pozostałości środków ochrony roślin. Koordynatorem klastra jest Stowarzyszenie „Kraina Sadów i Ogrodów”.

 

Spotkanie z sadownikami

Promując jabłka markowe „amela” oraz zapraszając do współpracy Samorząd Województwa Mazowieckiego, delegacja Klastra „Polska Natura” spotkała się z przedstawicielami samorządu Mazowsza – marszałkiem Adamem Struzikiem, radnym województwa Leszkiem Przybytniakiem, prezesem Zarządu Mazowieckiego Funduszu Poręczeń Kredytowych Wiesławem Kołodziejskim, dyrektorem Departamentu Rozwoju Regionalnego i Funduszy Europejskich Marcinem Wajdą oraz zastępcą dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Kazimierzem Porębskim. Prezes koordynatora Klastra „Polska Natura” Sławomir Rzeźnicki przybliżył zebranym tematykę związaną z produkcją i dystrybucją jabłek marki „amela”. Zaprezentował też organizację klastra „Polska Natura” i przedstawił jego partnerów  – indywidualnych i instytucjonalnych. 

Uczestnicy spotkania, po zakończonej dyskusji, przeszli na halę produkcyjną, gdzie mieli możliwość zobaczyć, w jaki sposób odbywa się sortowanie jabłek na nowoczesnej linii sortowniczej oraz w jaki sposób przechowywane są jabłka w komorach chłodniczych w technologii ULO.

Liczba wyświetleń: 949

powrót