Aktualności

Mazowsze na szkoleniu wyjazdowym w Chorwacji

2018.10.19 11:40 , aktualizacja: 2018.10.24 12:52

Autor: Adriana Jakubowska (RW), Wprowadzenie: Urszula Sabak-Gąska

  • Uczestnicy wizyty studyjnej...
  • Eko wioska Dol (fot. arch....
  • Zbiór oliwek na wyspie Brac...

Przez trzy dni mazowieccy członkowie Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego mogli zdobywać potrzebne doświadczenie podczas wizyty studyjnej w Dalmacji (Chorwacja).

 

Międzynarodowe spotkania

Dla uczestników wizyty studyjnej takie wyjazdy to przede wszystkim sposobność do nawiązania nowych kontaktów i współpracy. Obecni byli koordynatorzy regionalni i przedstawiciele zrzeszonych w Sieci przedsiębiorców m.in. ze Szwecji, Turcji, Norwegii, Chorwacji oraz Niemiec.

 

Jak działa hotel i jak produkuje się słodycze?

Odwiedzono hotel Cornaro w Splicie oraz rodzinne przedsiębiorstwo wytwarzające słodycze w Klis. Oba podmioty są również członkami Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Na trasie wyprawy znalazły się też restauracje serwujące regionalne potrawy z owoców morza, jagnięciny oraz cielęciny. Uczestnicy własnoręcznie zbierali oliwki, z których następnie w Muzeum Oliwy z Oliwek w Škrip na wyspie Brač, wyciśnięto oliwę. Odwiedziny w rodzinnej winiarni w Vina Gaŝpar były doskonałą okazją do posmakowania tradycyjnej długo dojrzewającej szynki oraz regionalnego wina.

 

Mazowsze w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

Idea Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego powstała w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995. Inicjatywa szybko spotkała się z dużym zainteresowaniem wielu regionów europejskich. Aktualnie sieć zrzesza 45 regionów europejskich. Sieć tworzy wizerunek i promuje region. Przyczynia się do rozwoju przedsiębiorczości, tworzy również płaszczyznę do współpracy dla wielu przedsiębiorstw w regionie, dlatego ważne jest, by inicjatywa ta na trwałe wpisała się w działania promujące również mazowiecką żywność. Natomiast w obrębie regionów członkowskich istnieją też regionalne sieci zrzeszające producentów (na Mazowszu działa Mazowiecka Sieć Dziedzictwa Kulinarnego ), przetwórców oraz dystrybutorów regionalnej żywności.

Liczba wyświetleń: 530

powrót