Aktualności

Rekordowe wykopki w sierpeckim skansenie

2018.09.06 15:15 , aktualizacja: 2018.09.06 16:09

Autor: Jarosław Asztemborski, Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, Wprowadzenie: Kamil Opara

Zespół Kurpiowski POD BOREM podczas występu Na muzealnej scenie...
pracownica muzeum w sierpcu prezentuje jedną z wiejskich prac związanych z okresem jesiennym We wnętrzach muzealnych...

Wraz z wykopkami na wsi rozpoczynał się czas prac jesiennych, zarówno na polu, jak i w domach. Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, podczas imprezy „Wykopki w skansenie” przypomniało dawne zwyczaje ludowe związane z tym czasem. Program wydarzenia wypełniły pokazy obrzędowości, warsztaty dla najmłodszych, widowiska i pieczenie kartofli w ognisku.

 

Słoneczna pogoda przyciągnęła do muzeum prawie 3500 osób, co stanowiło rekord frekwencyjny tej imprezy. W każdej z muzealnych zagród zwiedzający mogli odszukać ślady zapomnianych już dziś zwyczajów i codziennego życia ludności wiejskiej z początków
XX w.

 

Zwyczaje, obyczaje i atrakcje dla najmłodszych

Na polach, w chałupach i na podwórzach prezentowane były jesienne prace chłopskie. W tumanie kurzu pracowała kopaczka konna, obok gospodarze wykopywali i sortowali kartofle. W pracach tych ochoczo wspierali chłopów uczestnicy wydarzenia, tym bardziej, że zebrane ziemniaki można było później upiec na ognisku. Na zagonach prezentowana była orka i bronowanie konne. W zagrodach odbywało się przędzenie wełny oraz łuskanie fasoli. Dla dzieci przygotowano warsztaty wycinanki i wykonywania ozdób ze słomy. W stodole młynarza najmłodsi uczestniczyli w pokazach „Jak to ze zbożem było?”, podczas których młóciły zboże cepami, by na końcu zmielić je w żarnach. W swoich warsztatach pracowali kowal, szewc, plecionkarz, garncarz, rzeźbiarz, a w jednej z chałup pokazywano wykonywanie robótek ręcznych.

 

Tradycyjne smaki, rękodzieła i występy

Zwiedzający mieli okazję posmakować m.in. świeżo ukiszonej kapusty, spróbować kompotu z owoców pochodzących z muzealnych sadów i soków wyciskanych w drewnianej prasie. Ubijali w kierzance masło i kosztowali go z chrupiącym chlebem i dżemem. W muzealnej olejarni zaprezentowany został proces obróbki i tłoczenia oleju rzepakowego. Przy tej pracy także zaangażowano do pomocy uczestników imprezy, a chętnych nie brakowało. Można było spróbować potraw i przekąsek tradycyjnej kuchni. Wystawiono także na sprzedaż warzywa i owoce z muzealnych sadów oraz m.in. kaczki, perliczki i króliki hodowlane. Zainteresowaniem cieszył się również występ Zespołu Kurpiowskiego POD BOREM oraz wiejskiej kapeli Pana Jacka, która wykonała popularne przyśpiewki ludowe. Atmosfera wydarzenia przywodziła na myśl dawne czasy i przypominała, jak interesujące może być życie na wsi.

 

Wykopki w skansenie stanowiły ciekawe spotkanie z folklorem Mazowsza. Nie była to jednak ostatnia impreza plenerowa organizowana przez skansen w tym roku. Już 16 września Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zaprasza na wspólne pożegnanie lata podczas „Dożynek Województwa Mazowieckiego Diecezji Płockiej i Powiatu Sierpeckiego”. W programie wydarzenia m.in.: uroczysta msza polowa, przemarsz z wieńcami dożynkowymi, pokazy i warsztaty, a także koncerty zespołów ludowych i gwiazd polskiej sceny. Tego dnia wstęp do sierpeckiego muzeum będzie bezpłatny.

Liczba wyświetleń: 353

powrót