Aktualności
Siódmy Festiwal Miodu i Chleba
2018.08.06 15:50 , aktualizacja: 2018.10.18 12:51
Autor: Dagmara Jaworska-Bednarek (OR), Wprowadzenie: Dorota Mądral
- Elżbieta Lanc, członek...
- Na stoisku w Kamieńczyku...
- Podczas festiwalu można...
- Opowieści o tym skąd się...
- Festiwal Chleba i Miodu...
Jak co roku na wydarzenie zapraszał Kamieńczyk, miejscowość w gminie Wyszków. Uczestniczyła w nim członek zarządu województwa Elżbieta Lanc, która wspólnie z burmistrzem Wyszkowa Grzegorzem Nowosielskim, proboszczem parafii w Kamieńczyku, sołtysem oraz piekarzem i pszczelarzem uroczyście otworzyli imprezę.
Podczas festiwalu można było spróbować miodów, pieczywa, swojskich wędlin, konfitur, wędzonych ryb, regionalnych potraw, wykonanych według tradycyjnych receptur i z naturalnych produktów. Festiwal jest doskonałą okazją do tego, by poznać regionalną tradycję i kulturę, obyczaje przodków i na własne oczy przekonać się, jak od ziarenka do bochenka powstaje chleb. W trakcie ogólnodostępnych warsztatów, uczestnicy przygotowują go według tradycyjnych receptur. Ponadto w trakcie imprezy można było zobaczyć jak wiruje się miód, oraz obejrzeć dawne i współczesne ule.
– Festiwal Miodu i Chleba to spotkanie z folklorem regionu. Wielopokoleniowe i barwne. Dzięki niemu w piękny, smaczny sposób, promowana jest lokalna kuchnia i dzieła ludowych twórców – powiedziała członek zarządu województwa Elżbieta Lanc.
Festiwalowe przeboje
Produktem 7. edycji festiwalu został chleb z miodem pieczony na liściu chrzanu z piekarni kurpiowskiej "Serafin", a wyróżnienie otrzymał śledź w sosie miodowo-musztardowym z grupy "Kulinarny Prezent".
Na scenie wystąpiły zespoły ludowe Wyszkowiacy oraz Jarzębina, Kapela Łochowska, zespół Czerwone Teksasy oraz Danuta Błażejczyk. Nie zabrakło licznych konkursów, w których do wygrania były słoiki naturalnych, złotych miodów oraz pyszne pieczywo.
Festiwal Miodu i Chleba otrzymał dofinansowanie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego na współorganizację wydarzenia.
Liczba wyświetleń: 607
powrót