Aktualności
Najlepsze mazowieckie sery zagrodowe poszukiwane
2018.07.16 12:30 , aktualizacja: 2018.07.16 12:48
Autor: Biuro Prasowe UMWM, Wprowadzenie: Urszula Sabak-Gąska
Naturalne, pleśniowe, dojrzewające i wędzone, z ziołami i bez – mazowieckie sery podpuszczkowe są kulinarną wizytówką regionu. Powstają nie tylko w dużych zakładach przemysłowych, ale też w gospodarstwach indywidualnych. Właśnie z myślą o nich już po raz trzeci organizowany jest konkurs.
– Mazowsze ma ogromne tradycje kulinarne, w tym również serowarskie, którymi warto, a nawet trzeba się chwalić. Stąd pomysł na tego typu konkurs. To szansa zarówno dla przedsiębiorców, jak i wytwórców indywidualnych, takich jak koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia czy gospodarstwa agroturystyczne. W ten sposób mogą zaprezentować swoje wyjątkowe wyroby. A trzeba podkreślić, że wielu z nich stosuje stare rodzinne receptury, wręcz autorskie pomysły na pyszne sery, wyróżniające się nie tylko smakiem, ale też wyglądem – mówi wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.
Najlepsze sery będą wybierane w trzech kategoriach: świeży, dojrzewający oraz pleśniowy. W konkursie mogą wziąć udział mieszkańcy Mazowsza, którzy prowadzą działalność gospodarczą czy rolniczy handel detaliczny, jak również osoby fizyczne, które potrafią wytwarzać sery podpuszczkowe. Każdy uczestnik może zgłosić tylko jeden produkt. Sery nagrodzone w poprzednich edycjach konkursu nie mogą być ponownie zgłaszane.
Jak wziąć udział w konkursie?
Przede wszystkim należy dostarczyć wypełniony formularz zgłoszeniowy osobiście lub pocztą na adres Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa, lub drogą mailową na adres: lub . Termin składania zgłoszeń upływa 20 lipca br. Laureatów konkursu poznamy już w sierpniu podczas gali finałowej.
Szczegółowe informacje dotyczące konkursu, formularze zgłoszeniowe oraz regulamin można znaleźć w zakładce Konkursy/Szkolenia.
Liczba wyświetleń: 654
powrót