Aktualności

Mazowsze na WARSAW FOOD EXPO

2018.05.28 14:30 , aktualizacja: 2018.05.29 10:06

Autor: Krzysztof Zaniewski (RW), Wprowadzenie: Urszula Sabak-Gąska

  • Stoisko z konfiturami. Pierwszy rząd słoików ma otwarte wieka, by umozliwic degustację Bogato zastawione stoiska...
  • Zwiedzający oglądaja stoisko z miodami Zwiedzający mogli spróbować...
  • Stoisko z wystawionymi słoikami. Jedna ze zwiedzających pań próbuje specyfiku Kusiły miody, konfitury i...
  • Stoisko z wędlinami Suto zastawione stoisko z...

Mazowsze gościło na Warsaw Food Expo. To przede wszystkim okazja do promocji produktów spożywczych, ale też regionu. Wystawcy mają także szansę na nawiązanie kontaktów z sieciami handlowymi czy kontrahentami zagranicznymi. 

 

Międzynarodowe przedsięwzięcie

Drugą edycję Międzynarodowych Targów Żywności zorganizowano w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo w warszawskim Nadarzynie. Na targi przyjechało wiele wystawców z branży spożywczej z całej Europy. Podczas tegorocznej edycji targów zorganizowano tzw. strefę spotkań B2B, do której zaproszono grupy zakupowe z takich krajów, jak: Wielka Brytania, Niemcy, Portugalia, Chiny, Tajlandia, Ukraina, Kazachstan, Holandia czy Belgia. Dla wystawców przygotowano odpowiednie działy, w których mogli prezentować swoje wyroby. Były zatem strefy: mięsa i ryb, mleka, napojów, owoców i warzyw, produktów piekarsko-cukierniczych, alkoholi. Produkty regionalne i tradycyjne można było znaleźć w strefie regionów. W programie targów nie zabrakło także konferencji i seminariów przeznaczonych zarówno dla wystawców, jak i odwiedzających. Atrakcjami dla konsumentów będą też efektowne pokazy kulinarne oraz degustacje kuchni Europy i świata

 

Mazowsze dało się zauważyć

Stoisko Samorządu Województwa Mazowieckiego liczyło około 100 m2, na którym grupa 12 wystawców przedstawiła szeroką gamę produktów spożywczych, w tym produkty tradycyjne i lokalne. Na mazowieckim stoisku można było skosztować tradycyjnie wypiekanego chleba, przetworów przygotowywanych według dawnych receptur, staropolskich wędlin, produktów mleczarskich, makaronów, tłoczonych na zimno olei, serów zagrodowych czy miodów.

Samorząd Województwa Mazowieckiego reprezentowały firmy będące m.in. członkami Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, mające wpisany produkt na Listę Produktów Tradycyjnych, nagradzane i wyróżniane na konkursach wojewódzkich czy krajowych. Największym zainteresowaniem zwiedzających na naszym stoisku cieszyły się materiały promujące nasz region oraz prezentowane do degustacji produkty wędliniarskie, wytwarzane w sposób tradycyjny z surowców pozyskiwanych w małych gospodarstwach rolnych, gdzie zwierzęta karmione są przy użyciu własnych pasz. Targom towarzyszyły między innymi warsztaty kulinarne, warsztaty dla szkół, seminaria poświęcone żywności.

 

Dla mazowieckich producentów żywności była to kolejna okazja do zaprezentowania swych możliwości, bezpośredniego kontaktu z klientem oraz nawiązania nowych kontaktów branżowych.

 

Liczba wyświetleń: 482

powrót