Aktualności

Stawiamy na ekologię

2016.06.15 08:40 , aktualizacja: 2016.06.15 09:33

Autor: Biuro Prasowe UMWM, Wprowadzenie: Małgorzata Wielechowska

  • laureaci i nauczyciele pozują do zdjęcia Fot. arch. UMWM
  • uczeń SP odbiera nagrodę za pierwsze miejsce Fot. arch. UMWM
  • uczennica gimnazjum odbiera nagrodę za pierwsze miejsce Fot. arch. UMWM
  • komisja przybliża ideę konkursu Fot. arch. UMWM
  • uczestnicy konkursu słuchają przemówień Fot. arch. UMWM
  • uczennica gimnazjum odbiera nagrodę za drugie miejsce Fot. arch. UMWM
  • Fot. arch. UMWM
  • uczennica SP odbiera nagrodę za drugie miejsce Fot. arch. UMWM
  • komisja ocenia prace Fot. arch. UMWM

Czego nie wolno używać w gospodarstwie ekologicznym? Co spożywać zimą, by uzupełnić niedobory witaminy D? Co to jest kompost? To tylko przykładowe pytania, z którymi zmagali się uczestnicy konkursu „Smak ekologicznej żywności” – około 50 uczniów ze szkół podstawowych i gimnazjów.

 

Finał

 „Smak ekologicznej żywności” to konkurs organizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Co roku szkoły zgłaszające swoich uczniów robią u siebie preselekcję, a następnie laureaci szkolnego etapu przechodzą do finału odbywającego się w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego (UMWM), by zmierzyć się w końcowym teście. Muszą udowodnić, że znana jest im problematyka ekologii – zwłaszcza ekologicznej żywności, ale też zdrowego stylu życia, bazującego na prawidłowym odżywianiu się.


Idea i pożądane efekty

Mamy trzynastą edycję tego konkursu, a to oznacza, że od 13 lat powtarzamy przyjętą metodykę wyłaniania spośród uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych tych, którzy najbardziej wyróżniają się w przyswajaniu wiedzy o żywności pochodzenia ekologicznego, zasadach rolnictwa ekologicznego, pozwalają się prowadzić przez nauczycieli, którzy mają już na ten temat wiedzę – wyjaśnia ideę konkursu zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w UMWM Kazimierz Porębski. – To dobry sposób na promocję zdrowego trybu życia, odżywiania. Być może spośród tych uczniów wyrosną dobrzy producenci ekologicznej żywności, nie tylko konsumenci. Młodzi ludzie potrafią skutecznie oddziaływać na rodziców – podkreśla.

 

Finaliści

Do ostatniego etapu konkursu przystąpiło 22 uczniów ze szkół podstawowych i 25 z gimnazjów. Każdy w swojej kategorii wiekowej mierzył się z 33 pytaniami jednokrotnego wyboru oraz 3 pytaniami otwartymi.

 

Ostatecznie wyłoniono po trzech laureatów w każdej kategorii:

  1. szkoły podstawowe:
    • I miejsce – Paweł Walczak – Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Mchowie (pow. przasnyski),
    • II miejsce – Patrycja Starzyńska – Zespół Szkół Publicznych w Mrokowie (pow. piaseczyński),
    • III miejsce – Karolina Suwińska – Szkoła Podstawowa im. św. Stanisława Kostki w Lesznie (pow. przasnyski);
  2. gimnazja:
    • I miejsce – Aleksandra Książak – Publiczne Gimnazjum w Różanie (pow. makowski),
    • II miejsce – Klaudia Pogorzelska – Zespół Szkół w Sterdyni (pow. sokołowski),
    • III miejsce – Justyna Dołęga – Zespół Oświatowy w Radomyśli (pow. siedlecki).

 

Wiedza doceniona

Nagrodami w konkursie były – za I miejsce – tablet, za II – aparat cyfrowy, a za III – smartwatch. Poza tym wszyscy uczestnicy ostatniego etapu wzięli udział w wycieczce do warszawskiego zoo oraz otrzymali grę planszową „M@zowszanie”.


Konkurs „Smak ekologicznej żywności” wpisuje się w realizację dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016–2017 (etap I – 2016 r.) w ramach Planu Działania KSOW na lata 2014–2020 w części dotyczącej operacji własnych Sekretariatu Regionalnego KSOW w województwie mazowieckim.

Pliki do pobrania

Rozmiar: 3075 kB, Liczba pobrań: 119
Rozmiar: 926 kB, Liczba pobrań: 188
Rozmiar: 1438 kB, Liczba pobrań: 91
Rozmiar: 233 kB, Liczba pobrań: 139
Rozmiar: 426 kB, Liczba pobrań: 103

Liczba wyświetleń: 703

powrót