Aktualności
Wybrano najlepsze produkty regionalne
2016.05.20 10:55 , aktualizacja: 2016.05.30 12:54
Autor: Opr. Marcin Molski, Wprowadzenie: Marcin Molski
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
- Fot. Hanna Maliszewska
Tradycyjne chleby, wypieki drożdżowe, prawdziwe wiejskie masła, sery, szczupak z Orzyca, pasztet z soczewicy czerwonej z dodatkami, mazowiecki gefilte fish, a także kajmakówki. Na myśl o takich smakołykach każdy robi się głodny.
Tradycja w kuchni
Konkurs Laur Marszałka (to już dziewiąta edycja), którego ideą jest promocja produktów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych udowadnia jak bogata, różnorodna i oryginalna siła drzemie w mazowieckiej kuchni. Dotychczas w ośmiu edycjach zgłoszono około 700 produktów, z czego 127 nagrodzono. Wśród nich są zarówno znane marki Ciechan czy Krokus, jak i lokalne wyroby typu sójka mazowiecka, zurażyna kurpśoska, półgęsek staropolski, miody, chleby, ciasto pagórki mazowieckie, krupnik kurpiowski i wiele innych.
Szersze grono
W tym roku rozszerzyliśmy formułę konkursu, dodaliśmy nową, ósmą kategorię – ryby i przetwory rybne. Tegoroczna edycja była na bardzo wysokim poziomie. Duży problem z wyborem najlepszych smaków miało konkursowe jury. Wszystkie prezentowane wyroby spełniały wymogi konkursu, w którym główne kryteria to:
-
wysoka jakość produkcji,
-
kultywowanie i popularyzowanie mazowieckiej tradycji kulinarnej,
-
a także oryginalność w podejściu do tematu żywności i innowacyjności przetwórstwa.
Kategorie
Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów ośmiu kategorii: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, ryby i przetwory rybne, miody i napoje.
Pliki do pobrania
Liczba wyświetleń: 1312
powrót