Aktualności
W Siedlcach dyskutowano o rynku rolniczym
2014.11.06 11:00 , aktualizacja: 2014.11.06 13:32
Autor: opr.Agnieszka Stabińska, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
Innowacje w hodowli bydła mlecznego były głównym tematem konferencji, zorganizowanej przez Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach. W spotkaniu udział wzięli m.in. marszałek Adam Struzik oraz członek zarządu Janina Ewa Orzełowska.
Mazowsze to nie tylko zagłębie ogrodnicze i sadownicze, wiodący producent warzyw i drugi co do wielkości wytwórca zbóż w Polsce. Województwo mazowieckie to także lider branży mleczarskiej w Polsce. Jego silną stroną jest również produkcja mięsa.
Chów bydła mlecznego stał się najbardziej rozpowszechnioną działalnością w gospodarstwach rolnych. Producenci mleka na Mazowszu skoncentrowani są głównie na wschodzie i północy województwa. Wysokiej jakości wyroby mleczarskie stanowią wizytówkę mazowieckiego rolnictwa nie tylko w kraju, ale i za granicą.
Mleko krowie, z uwagi na swoje walory odżywcze, zajmuje ważne miejsce w żywieniu człowieka. Stąd coraz więcej uwagi poświęca się czynnikom wpływającym na jego walory dietetyczne i smakowe. Niebagatelne znaczenie mają tu genotyp zwierzęcia (rasa), jego żywienie oraz utrzymanie.
– Wzrost spożycia żywności niskoprzetworzonej, a zwłaszcza serów, masła, warzyw i owoców sprzyja nie tylko zdrowiu, ale i rozwojowi regionu. Działaniami priorytetowymi staje się unowocześnianie produkcji rolnej oraz utrzymanie jak największej liczby gospodarstw aktywnie wytwarzających i sprzedających naturalną żywność – podkreślił marszałek Adam Struzik. – Tworzenie łańcucha produkcji żywności od pola do stołu o znanym pochodzeniu i sposobie produkcji jest szansą dla małych i średnich gospodarstw zaopatrujących lokalne przetwórnie w surowce do produkcji – dodał.
Samorząd województwa wspiera m.in. rozwój niezależnego doradztwa rolniczego, będącego wsparciem dla rolników w doskonaleniu metod produkcji i ubieganiu się o środki na inwestycje, a także zachęca producentów rolnych do zrzeszania się w stowarzyszenia i związki. Stanowią one wzmocnienie struktury organizacyjnej mazowieckich rolników, reprezentując ich interesy na szczeblu regionalnym, krajowym i europejskim.
Liczba wyświetleń: 537
powrót