Aktualności

Po miód na Kurpie

2014.09.01 10:10 , aktualizacja: 2014.09.01 10:15

Autor: Milena Szymańska, WZ, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • fot.Milena Szymańska
  • fot.Milena Szymańska
  • fot.Milena Szymańska
  • fot.Milena Szymańska
  • fot.Milena Szymańska
  • fot.Milena Szymańska
  • fot.Milena Szymańska

W tym roku po raz pierwszy „Kurpiowska kraina” – kompleks sportowo-rekreacyjny w Wykrocie gościł miłośników kurpiowskiego folkloru podczas 37 edycji Miodobrania Kurpiowskiego. W imprezie uczestniczyli przedstawiciele Samorządu Województwa Mazowieckiego wicemarszałek Wiesław Raboszuk oraz członek zarządu Elżbieta Lanc.

 

Ta niezwykle atrakcyjna impreza folklorystyczna, odbywająca się od 1977 r. w ostatnią niedzielę sierpnia, promuje tradycyjną kulturę wiejską, kultywuje folklor i zwyczaje kurpiowskie, ale też integruje miejscową społeczność. Klimat miodobrania jest niepowtarzalny, radosny, szczery i gościnny, jak jego gospodarze – Kurpie, stąd coraz liczniej przybywający na święto miodu turyści zagraniczni.

 

Burmistrz Myszyńca Bogdan Glinka uhonorował osoby, które przyczyniły się do powstania kompleksu sportowo-rekreacyjnego „Kurpiowska Kraina” – miejsca, gdzie odbywać się będą kolejne edycje miodobrania. Podziękował wicemarszałkowi Wisławowi Raboszukowi, nadzorującemu pracę Mazowieckiej Jednostki Wdrażania Programów Unijnych, za pomoc w realizacji projektu. Zaznaczył, że dzięki unijnemu wsparciu powstał kompleks, gdzie w przyszłości będzie można wypocząć na ponad czterohektarowym terenie, usytuowanym nad zbiornikiem w Wykrocie.

 

Zgromadzona w kompleksie kilkutysięczna publiczność obejrzała także widowisko obrzędowe pt. „Zwyczaje bartnicze na Kurpiach”, prezentacje kurpiowskich zespołów folklorystycznych oraz wysłuchała koncertu „Kapeli Brata Zeno” z Czarni. Nie zabrakło także stoisk z regionalnym jadłem, miodem i piwem kozicowym. Najmłodsi bawili się, w rozstawionym nieopodal sceny, wesołym miasteczku.

Liczba wyświetleń: 614

powrót