Aktualności
Dla rolników
2013.09.09 11:05 , aktualizacja: 2013.09.10 12:23
Autor: Radosław Strzaliński (OR), Wprowadzenie: Monika Guzowska
- Fot. Radosław Strzaliński
- Fot. Radosław Strzaliński
- Fot. Radosław Strzaliński
- Fot. Radosław Strzaliński
- Fot. Radosław Strzaliński
- Fot. Radosław Strzaliński
- Fot. Radosław Strzaliński
- Fot. Jarosław Kurzawa
- Fot. Jarosław Kurzawa
- Fot. Jarosław Kurzawa
- Fot. Jarosław Kurzawa
- Fot. Jarosław Kurzawa
- Fot. Jarosław Kurzawa
- Fot. Jarosław Kurzawa
- Fot. Jarosław Kurzawa
- Fot. Jarosław Kurzawa
- Fot. Jarosław Kurzawa
- Fot. Jarosław Kurzawa
Pod hasłem ,,Bezpieczne rolnictwo – zdrowe społeczeństwo” 7 i 8 września br. w Siedlcach odbyły się XX Międzynarodowe Dni z Doradztwem Rolniczym oraz IX Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych.
Impreza, ciesząca się ogromnym zainteresowaniem rolników także i w tym roku przyciągnęła tłumy. Organizatorzy przygotowali interesującą prezentację osiągnięć ziemi siedleckiej, stworzyli możliwość wymiany doświadczeń oraz nawiązania kontaktów gospodarczych i zagranicznych.
Ustawiono też liczne stoiska, na których można było zobaczyć najnowszy sprzęt stosowany w gospodarstwach rolnych, nowe mieszanki pasz i środki ochrony roślin. Rolnicy mogli bezpośrednio zapytać o nowoczesne technologie produkcji, efektywne stosowanie zabiegów pielęgnacyjnych, nawozów i oprysków czy możliwość skorzystania z preferencyjnych kredytów bądź dofinansowania unijnego. Mieli także okazję, by zobaczyć, a nawet zakupić wyroby rzemiosła ludowego, inne rękodzieła, rośliny ozdobne, a na stoiskach kulinarnych skosztować produktów tradycyjnych.
Uroczystość była okazją do podsumowania konkursu na „Najlepszy Produkt Tradycyjny Wschodniego Mazowsza” organizowanego przez MODR o/Siedlce. Wyróżnione zostały osoby, których produkty znalazły największe uznanie wśród komisji konkursowej. Nagrody zwycięzcom wręczyli członek zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska oraz dyrektor mazowieckiego ośrodka doradztwa rolniczego Andrzej Kamasa.
I miejsce zdobyła pomasta przygotowana przez Cecylię Kur z Białobrzegów (powiat sokołowski). II miejsce zajęła Martyna Częścik z Żulina (powiat węgrowski) za pyzy nadziewane serem „Biedaki”. Na III miejscu znalazł się miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicyzebrany przez Annę Szpurę ze Starej Kornicy (powiat łosicki).
Wyróżnienia:
- „Dworskie Smaki” Sp. z o. o z Mościbród (powiat siedlecki) za karpia wędzonego z dworskich stawów
- Wanda Oksięciuk z Hołowienek (powiat sokołowski) za sękacza sokołowskiego
- AMD Masarnia Wyrobów Tradycyjnych Anna Karwowska z Olszyca Szlacheckiego (powiat siedlecki) za kiełbasę wędzoną podsuszaną Folwarczną
- Ewa Wołosewicz ze Starych Trębic (powiat siedlecki) za smalcówki
- Ewa Mitowska ze Sterdyni (powiat sokołowski) za nalewkę nadbużańską „mirabelka”
- Grażyna Wojdyna Szczepanek z Woli Rafałowskiej (powiat miński) za kulebiaka z kapustą i grzybami leśnymi
- Edyta Skolimowska z Wyrzyk (powiat łosicki) za placki ziemniaczane pieczone na blasze
- Bożena Cieślak z miejscowości Trebień (powiat sokołowski) za wiejskiego rozweselacza
- Ewa Drężek z Ząbkowa Kolonii (powiat sokołowski) za blacharza wiejskiego z kurczakiem
- Honorata Chróścik z Zimnowody (powiat miński) za ciastka przez maszynkę
- Eleonora Ławecka miejscowości Trebień (powiat sokołowski) za kartoflane pąki z serem
- Stanisława Abramowska z Zimnowody (powiat miński) za amoniaczki.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik
Liczba wyświetleń: 747
powrót