Aktualności

Tradycyjne i smaczne potrawy z Mazowsza

2013.04.18 14:20 , aktualizacja: 2013.04.19 15:19

Autor: Biuro Prasowe, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • fot.Hanna Maliszewska
  • fot.Hanna Maliszewska
  • fot.Hanna Maliszewska
  • fot.Hanna Maliszewska
  • fot.Hanna Maliszewska
  • fot.Hanna Maliszewska
  • fot.Hanna Maliszewska
  • fot.Hanna Maliszewska
  • fot.Hanna Maliszewska
  • fot.Hanna Maliszewska
  • fot.Hanna Maliszewska
  • fot.Hanna Maliszewska
  • fot.Hanna Maliszewska

Już po raz szósty mazowieccy producenci tradycyjnej żywności walczyli o tytuł Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Zdobyło go 16 produktów. Wśród tegorocznych laureatów są m.in. sójka mazowiecka, tradycyjny salceson wizytowy, ale zdecydowanie przeważają różnego rodzaju słodkości. Nagrodę otrzymały też dwa napoje – oba alkoholowe: cydr Ignaców oraz krupnik kurpiowski.

 

– Regionalna, często ekologiczna żywność cieszy się w ostatnich latach dużą popularnością. Dlatego chętnie promujemy to, co wytwarzają lokalni producenci. Chcemy, by byli znani nie tylko w swojej okolicy, by rozpowszechniali bogactwo regionalnej kuchni. I wiem, że dzięki naszemu konkursowi wiele osób mobilizuje się do odtworzenia zapomnianych już smaków mazowieckich potraw – powiedział marszałek Adam Struzik. – Trzeba zaznaczyć, że w tegorocznej edycji poziom był wyrównany. Wszystkie wyroby prezentowały wysoką jakość produkcji. To miłe, że tradycja kulinarna na Mazowszu jest tak żywa – dodał.

 

Co roku Samorząd Województwa Mazowieckiego organizuje konkurs, dzięki któremu żywność wytwarzana w różnych krańcach Mazowsza ma szansę przekroczyć granicę swojego subregionu. Co ważne – nagrodę otrzymują produkty, których wytwarzanie odznacza się wysoką jakością, często z kultywowaniem i popularyzowaniem regionalnej tradycji kulinarnej. Doceniana jest także oryginalność w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa. Znak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego umieszczony na żywności jest wyraźną wskazówką, że jest to produkt o wysokiej jakości.

 

W poprzednich pięciu edycjach do konkursu zostało zgłoszonych ponad 370 produktów, z czego nagrodzonych zostało ok. 70. W tym roku wprowadzono podział na dwie grupy: producentów indywidualnych i przedsiębiorców. Pozwala to na bardziej wyrównaną rywalizację – zwłaszcza tym, którzy produkują na mniejszą skalę (koła gospodyń wiejskich, szkoły, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne i ekologiczne, a także osoby fizyczne). W każdej grupie nagradzane były produkty z podziałem na kategorie: wyroby piekarnicze; wyroby cukiernicze; przetwory mięsne/produkty pochodzenia zwierzęcego; przetwory owocowe i warzywne/produkty pochodzenia roślinnego; produkty mleczarskie; miody oraz napoje.

Liczba wyświetleń: 1269

powrót