Aktualności

Najlepsze mazowieckie smakołyki 2010 roku nagrodzone!

2011.05.18 15:50 , aktualizacja: 2015.03.31 14:58

Autor: oprac. Monika Guzowska, Wprowadzenie: Iwona Dybowska

  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc
  • fot. Łukasz Welenc

Chleb życia, ciasto marchewkowe Dajany, udziec z sarny pieczony w winie, półgęsek staropolski, pierzga z propolisem w miodzie spadziowym, zuraźyna kurpśöska, likier jajeczny radziwiłłowski to tylko niektóre z najlepszych mazowieckich smakołyków wyłonionych w czwartej już edycji konkursu o Laur Marszałka. 18 maja br. producenci przysmaków odebrali nagrody z rąk marszałka Adama Struzika. Uroczystość miała miejsce na Praskiej Giełdzie Spożywczej podczas VII Dni Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki”.

 

 

Dni Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki przyciągnęły do Ząbek tłumy konsumentów i smakoszy zdrowej żywności. Na stoiskach swoje wyroby prezentowało blisko osiemdziesięciu wystawców z województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, śląskiego, świętokrzyskiego i wielkopolskiego. Można było zatem skosztować wielu smakołyków – chleba, miodu, serów i różnego rodzaju wędlin, a te, które przypadły do gustu, także zakupić.

 

 Swoją ofertę prezentowały małe firmy i wytwórnie rodzinne, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje, spółdzielnie produkcyjne i przedsiębiorstwa średniej wielkości. Obecność na praskiej giełdzie to dla nich możliwość wymiany doświadczeń i szansa, aby zaistnieć na rynku spożywczym. Impreza pokazuje bowiem, w jaki sposób łączyć imponujący dorobek kulinarny polskich regionów ze współczesną, wysoką jakością wytwarzania.

  

- Każdy marzy o tym, aby zdrowo i smacznie zjeść. Jako lekarz doceniam wagę jakości żywności. To co jemy, jak jest przygotowane, jakimi metodami wyhodowane lub przetworzone ma olbrzymie znaczenie dla naszego zdrowia – powiedział marszałek Adam Struzik. Zaznaczył, że zdrowa żywność to doskonały sposób na aktywizację środowiska wiejskiego, nowe obszary aktywności zawodowej i co najważniejsze – nowe źródła dochodu. Dlatego warto podejmować różnego rodzaju inicjatywy promujące produkty tradycyjne i regionalne – dodał.

 

 

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności z Mazowsza. Łącznie zgłoszono 77 produktów. Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze: ciasta, chleby, słodycze, ale także pieczone mięsa, szynki i kiełbasy. Licznie reprezentowane były także przetwory mleczne, sery oraz masła. Zgłoszono również przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje – nalewki oraz likiery. Kapituła konkursu wybrała 14 najsmaczniejszych produktów, a dwóm przyznała wyróżnienia.

 

 Konkurs podzielony został na dwie kategorie: mazowiecki produkt konwencjonalny oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny. Oceniano w nim m.in.: wyroby piekarnicze, cukiernicze, a także wędliny oraz przetwory mięsne, produkty mleczarskie, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje. W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce do tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego. Podczas wyłaniania laureatów Kapituła Konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych oraz metody wytwarzania.

  

Celem konkursu jest promocja najlepszej, najzdrowszej, najsmaczniejszej, a także tradycyjnej żywności wytwarzanej na Mazowszu. Dzięki swojej szerokiej formule w konkursie mogą brać udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np.: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne.

Liczba wyświetleń: 2619

powrót