Aktualności

Laur Marszałka dla mazowieckich smakołyków 2008 roku przyznany

2009.04.01 00:00 , aktualizacja: 2012.05.30 11:27

Autor: Anna Groszyk-Książak, Biuro Prasowe, Wprowadzenie: Administrator

Ser królewski, szynka z nogą, chleb razowy Ratuszowy czy miód kurpiowski to tylko niektóre z 63 przysmaków wytwarzanych przez mazowieckich producentów, które ubiegały się w tym roku o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Wręczenie nagród odbyło się 30 marca br. w siedzibie Sejmiku Województwa Mazowieckiego w Warszawie.

Celem konkursu na najlepszy produkt roku jest promocja tradycyjnej żywności wytwarzanej na Mazowszu oraz kultywowanie tradycji dziedzictwa kulinarnego regionu. Podczas spotkania Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik zaznaczył, że Mazowsze ma olbrzymią tradycję kulinarną, którą warto pielęgnować. Wyraził też nadzieję, że Laur Marszałka stanie się prestiżowym znakiem, ułatwiającym konsumentom wybór żywności o naprawdę wysokiej jakości.

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności z Mazowsza. Podzielony był na dwie kategorie: mazowiecki produkt żywnościowy (konwencjonalny) oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny. Łącznie zgłoszono 63 produkty. Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze: ciasta, chleby, słodycze, szynki i kiełbasy oraz sery: twarogowe i żółte, mleko, przetwory owocowe i warzywne, jabłka i papryki. Zgłoszono również miody: wielokwiatowe, kremowane i miody z propolisem, nalewki, piwa, miody pitne, a także – co jest warte szczególnego podkreślenia - produkowane na południu Mazowsza wino gronowe.

Członek Zarządu Województwa Mazowieckiego Piotr Szprendałowicz podkreślił, że zadaniem konkursu było wyłonienie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej.

W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.

Podczas wyłaniania laureatów Kapituła Konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych, estetyki i funkcjonalności opakowania oraz metody wytwarzania.

Dzięki swojej szerokiej formule w konkursie mogły brać udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np.: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne.

Pliki do pobrania

Rozmiar: 115 kB, Liczba pobrań: 913, Dokument programu Microsoft Word

Liczba wyświetleń: 1722

powrót