Warzywa i owoce
Podchmielone wisienki zakroczymskie
2009.11.25 09:20 , aktualizacja: 2017.04.04 14:44
Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
W Polsce owoce wiśni występują głównie w dwóch podstawowych odmianach: szklanka – wczesna o cierpkim, kwaskowatym smaku, a także łutówka – późna, soczysta, ciemnoczerwona, delikatna i słodka. Owoce wiśni cechuje wysoka zawartość witaminy A, kwasu jabłkowego, cytrynowego, manganu i jodu. Obie te odmiany są powszechnie wykorzystywane do wytwarzania różnego rodzaju przetworów.
Produkt znany jest w okolicach Zakroczymia od ponad 30 lat. Do rozpowszechnienia produktu przyczyniły się kobiety biorące udział w kursach gotowania i pieczenia organizowanych w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX wieku przez zakroczymskie Koło Gospodyń Wiejskich.
Pierwsza nazwa produktu to „pestkówka”, potem gdy dowiedziano się, że fermentujące wiśnie z pestkami wydzielają kwas pruski, jego receptura uległa zmianie (zaczęto drylować wiśnie), skutkiem czego zmieniony rodzaj tego produktu nie doczekał się jednolitej nazwy. Produkt uzyskuje się w oparciu o jednolitą recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Podstawowy składnik do podchmielonych wisienek zakorczymskich uzyskuje się podczas robienia konfitur wiśniowych. Nie jest wyraźnie określona proporcja między wiśniami a ilością spirytusu. Ten ostatni dodawany był zależnie od upodobań. Ponieważ wiśnie używano przede wszystkim jako dodatek lub przybranie do tortów i ciast, nie mogły one zawierać zbyt wiele alkoholu.
Podstawowymi składnikami produktu są cukier, spirytus oraz pochodzące z przydomowych sadów bądź kupowane na targu wiśnie.
Adres:
EKO-FRUIT I.Kostrzewski I.Chyrzyńska s.c.
Gałachy 62,
05-170 Zakroczym
e-mail: Eko-fruit@wp.pl
Nr tel. 508-341-850
Artykuły powiązane
Liczba wyświetleń: 464
powrót