Warzywa i owoce

Czosnek latowicki

2010.11.22 14:10 , aktualizacja: 2017.04.04 14:43
Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
Czosnek latowicki archiwum UMWM

Tradycja uprawy czosnku w Latowiczu sięga czasów międzywojennych, o czym wspominają najstarsi mieszkańcy tych terenów. W latach sześćdziesiątych dwudziestego wieku teren gminy Latowicz został uznany przez spółdzielnie ogrodnicze za rejon przydatny do uprawy czosnku. Latowicz to jedna z najstarszych miejscowości południowo-wschodniego Mazowsza, która rozciąga się nad rzeką Świder i jej rozlewiskami. Dzięki takiemu położeniu oraz miejscowym warunkom glebowym uprawiany czosnek jest wyjątkowo aromatyczny o intensywnym smaku i zapachu. Słynie on z wyjątkowej „mocy” i dużej zawartości olejków lotnych. Należy podkreślić, że prowadzona selekcja przez długi okres dała pewne typy morfologiczne ze ściśle wyspecjalizowanymi cechami, związanymi z warunkami miejscowymi.

 

W klasyfikacji czosnku istnieje typ czosnku z Latowicza. Charakteryzuje się on „główkami nieregularnymi, z dużą ilością ząbków w kolorze różowofioletowym” (Chroboczka E., „Odmianoznawstwo warzywne”, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1960). Rolnicy chętnie kultywowali uprawę czosnku w dolinie Świdra przez wiele lat, o czym wspomina dr Maria Kozłowska: „Stare tereny uprawy czosnku w Latowiczu leżą jakby na wyspie między dwoma rzekami” (Kozłowska M., „Czosnek”, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1971). Tradycja uprawy na terenach latowickich jest bardzo silna, o czym świadczą przygotowywane wieńce dożynkowe z czosnku. Popularne jest też przysłowie: „Czosnek latowicki działa na wampiry, czarownice, na teściowe i dziewice”. Ponadto, na tutejszy rynek, przybywają mieszkańcy nie tylko z powiatu, ale także z Warszawy i innych terenów Polski, aby zaopatrzyć się w ten naturalny antybiotyk.

 

Grzegorz Odalski

Strachomin 68

05-334 Latowicz

tel.: 510 122 405 lub 602 439 930

Artykuły powiązane

Liczba wyświetleń: 575

powrót