Warzywa i owoce

Konfitura borówkowa z gruszką

2017.04.04 14:35 , aktualizacja: 2017.04.04 14:44
Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Konfitura borówkowa z gruszką archiwum UMWM

Gmina Paprotnia położona jest we wschodniej części województwa mazowieckiego i jest gminą typowo rolniczą. Głównym zajęciem mieszkańców jest uprawa pszenicy, żyta, a także ziemniaków. Ponadto, gminę pokrywają duże połacie lasów, które dostarczają mieszkańcom wielu owoców leśnych, między innymi borówek.

Gospodynie od pokoleń przygotowywały z nich przeróżne przetwory, ale najbardziej znaną na tych terenach jest konfitura borówkowa z gruszką. Do jej przygotowania należy zebrać z okolicznych lasów dojrzałe już owoce borówki, a następnie dokładnie je umyć i zalać wrzątkiem. Zalanie owoców borówki wrzątkiem powoduje ich zmiękczenie oraz pozbawienie charakterystycznej goryczki. Odsączone borówki zasypywane są cukrem w stosunku 1:1 i odstawiane na 12 godzin w ciemnym, chłodnym miejscu. Po tym czasie borówki gotowane są na małym ogniu przez około 20 minut i po tym czasie studzone. Ta czynność powtarzana jest czterokrotnie, aż borówki odpowiednio nasiąkną cukrem i zrobią się szkliste. Do ostatniego gotowania dodawane są obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na części gruszki aż do uzyskania ich miękkości. Tak przygotowana konfitura, jeszcze gorąca, przelewana jest do odpowiednich naczyń np. słoików, szczelnie zakręcana i odstawiana do dołu wieczkiem aż do wystudzenia. Konfitura borówkowa z gruszką przechowywana w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu zachowuje wartości owoców oraz ich zapach i aromat. Konfitura borówkowa wykorzystywana jest jako deser, nadzienie do pączków, ciast, ale przede wszystkim jako dodatek do pieczonego drobiu i innych przekąsek.

Liczba wyświetleń: 201

powrót