Gotowe dania i potrawy
Placki ziemniaczane pieczone na blasze
Ziemia Kornicka to teren, na którym ścierały się wpływy polskie, litewskie i rusińskie. Ta różnorodność kulturowa wpłynęła znacząco również na tradycje kulinarne tych terenów. Gospodynie pieczołowicie pielęgnowały tradycyjne receptury i przekazywały je młodszym pokoleniom.
więcej o: Placki ziemniaczane pieczone na blaszeNaleśniki starokornickie
Pierwsze informacje na temat naleśników w Polsce pochodzą z XVI w. Były częstym staropolskim pożywieniem. Pierwotnie robiono je z gruboziarnistej mąki żytniej i pieczono bezpośrednio na płycie kuchennej, przez co były nieco grubsze i bardziej suche.
więcej o: Naleśniki starokornickieKornickie jaja faszerowane
Kornickie jaja faszerowane to tradycyjna potrawa wschodnich terenów Mazowsza. Od połowy XV wieku na terenach Kornicy osiedlali się zarówno przybysze z Mazowsza, Litwy, jak i z południowej i północnej Rusi. Przynosili ze sobą odrębne zwyczaje ludowe, religijne i kulturowe, które po latach przerodziły się we wspólną kulturę kornicką. Kultura kornicka to również specyficzna kuchnia, która jest połączeniem różnych tradycji i smaków.
więcej o: Kornickie jaja faszerowaneCzarnina ze Mchowa
Czarnina to zupa o długoletniej tradycji, przygotowywana na bazie rosołu z dodatkiem krwi, zazwyczaj gęsi lub kaczki. Dawniej jej podanie symbolizowało odmowę, odrzucenie, jak w słynnym utworze literackim Adama Mickiewicza pod tytułem „Pan Tadeusz”, czyli Ostatni Zajazd na Litwie: „I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano I czarną mu polewkę do stołu podano (…)”.
więcej o: Czarnina ze MchowaRosół dworski z kapłona
Rosół był i jest najpopularniejszą zupą w Polsce i może być przyrządzany z drobiu, wołowiny, cielęciny, z dodatkiem włoszczyzny, kapusty i innych warzyw.
więcej o: Rosół dworski z kapłonaŚlimak winny z Radziwiłłowa
Ślimaki jadalne są najstarszymi europejskimi zwierzętami hodowlanymi. Współcześnie kojarzone są z kuchnią francuską, jednakże przez stulecia stanowiły element kulinarny polskiej tradycji. Pierwotnie występowały w Polsce południowej. Na pozostałe tereny naszego kraju zostały przeniesione przez człowieka. W kuchni polskiej ślimaki występują od XVI wieku.
więcej o: Ślimak winny z RadziwiłłowaPierogi z ziemniakami „Szlachcice"
„Szlachcice” to tradycyjna potrawa wschodniego Mazowsza i południowego Podlasia. Są to duże, gotowane pierogi z nadzieniem z utartych, a następnie usmażonych ziemniaków. Podawane są na gorąco, obficie okraszone tłuszczem ze skwarkami i cebulką. Ich charakterystyczną cechą jest rozmiar - są przynajmniej dwukrotnie większe od typowych pierogów.
więcej o: Pierogi z ziemniakami „Szlachcice"Kapusta postna z olejem lnianym i grzybami
Pochodząca z rejonu morza Śródziemnego kapusta, znana była już w starożytności, zaś w Polsce pojawiła się w XV w. Łatwość uprawy, jej wysokie plonowanie, a także doskonałe właściwości przetwórcze i przechowalnicze spowodowały, że potrawy z kapusty od wieków znajdują miejsce na polskich stołach.
więcej o: Kapusta postna z olejem lnianym i grzybami